5 petits tresors de Cabra

Taula de Petits formatges artesans de França de Llet crua de Cabra i categoria fermier o formatge d’autor, seleccionats i afinats per Xavier Affineur de Toulouse.

Petits tresors amb personalitat pròpia que proposem en una taula temàtica per comparar els principals elements de distinció dels formatges de cabra francesos: de pasta tova, crosta florida, tendres, amb cendra, ecològics o madurats amb fulla.

De sabors suaus a mitjans provenents de racons tan difrents com el Loire, Aquitania, Limousin o els Alps de Provence.

taula_camarasa_1

Els protagonistes:  Anneau de Vic, Valençay AOP, Gour Noir, Banon Chèvre Feuille y Crottin de Chavignol, tots ells són de llet crua de cabra i fermiers

1. Anneau de Vic és un formatge ecològic d’un productor de Baigorre al sud d’Aquitania, molt aprop de la frontera. De pasta tova i crosta florida, es tendre i de sabors suaus i delicats. Creativitat sublim

2. Valençay AOP fermier de la regió del Centre Loire, famós per la seva forma i la costra coberta de cendra i el vincle de llegenda amb Napoleó. És tendre i lleugerament cremós amb notes delicades i molt elegants. Un Valor Segur

3. Gour Noir és un formatge fermier d’un granger de Lomousin de pasta tova i crosta florida amb subtil coberta de cendra que ens ofereix un formatge tendre amb un delicios punt cremós i una intensa personalitat en el gust. La Sorpresa innovadora

4. Banon Feuille AOC fermier, molt famós i reconeixible per la segona maduració en full de castanyer i bany en licor, de la regió de Provence – Alpes – Cote d’Azur. Molt cremós i amb sabors variables d’intensitat segons cada peça i el punt d’afinament. Un misteri dins la fulla.

5. Crottin de Chavignol AOC. ha marcat estil en el món del formatge de cabra amb una aparença humil i un dels formats més petits de l’univers formatger. Del Centre de França, a la regió del Loire, de pasta tova i crosta florida, semi curat, sopren per la seva textura i complexitat, especialment si el deixem uns dies oblidat a la nevera i portat al límit de la seva vida útil. Petit triomfador

ELS COMPLEMENTS DE LA TAULA

chablis_vouvrayPot ser tota una experiència de combinacions amb crudités vegetarianes, fulls verds aromàtics com la rúcula, el berro o els canonigos, permet incorporar un toc de bons olis d’oliva d’arbequina en especial amb Valençay o Crottin i jugar amb pebres i herbes mediterrànies.

Si li volem donar un contrast dolç ens pot funcionar una bona mel de taronger i pels de intensitat mitjana una melmelada de raïm o fruits de bosc foscos.

En els maridatges, convida a tastar amb vi blanc del centre de França com un Petit Chablis AOC de Régnard, Vouvray AOC de Marc Brédif en el cas de Valençay o Crottin, en canvi amb el Banon, si ens surt salvatge, ens podem atrevir inclús amb licors com la grappa o el Marc de Champagne. Un brut Gran Reserva de Champagne o un Cava Brut Nature Gran Reserva ens donarà el punt amb l’Anneau de Vic i el Gour Noir

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s